Is het tijd voor een nieuwe uitdaging? Zullen de wegen tussen u en uw werkgever binnenkort scheiden? Dan is er wellicht sprake van een ontslag met wederzijds goedvinden. Helaas betekent dit niet altijd dat u als werknemer hier even gelukkig mee bent. Alhoewel de term ‘wederzijds goedvinden’ anderen doet geloven dat u hier 100% achter staat, is dit in de praktijk vaak anders. Meestal beschikt u over weinig andere keus dan om akkoord te gaan met de beslissing. Zo behoudt u immers nog een hoop rechten. Maar waar moet u aan denken bij een ontslag met wederzijds goedvinden? Wat moet er bijvoorbeeld in een beëindigingsovereenkomst worden opgenomen?

 Een beëindigingsovereenkomst is van essentieel belang om conflicten tussen de werkgever en werknemer te voorkomen. In dit document worden alle gemaakte afspraken opgenomen en ondertekend, zodat hier later niet op teruggekomen kan worden. Doordat de inhoud van dit document geheel vrij te bepalen is, verwachten veel werknemers niet dat ze juridische hulp in hoeven te schakelen. Het tegendeel is echter waar. Wij adviseren om altijd een juridisch specialist in te schakelen.

 

Waarom juridische hulp inschakelen?

Als we denken aan juridische hulp, denken we doorgaans direct aan een conflict. Het klinkt dan ook tegenstrijdig om juridische hulp in te schakelen bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Beide partijen gaan immers akkoord. Bovendien is de inhoud van het document vrij te bepalen. Bedenk echter wel dat er nog heel wat addertjes onder het gras kunnen zitten bij het vaststellen van een beëindigingsovereenkomst.

Wanneer deze niet op de juiste manier wordt opgesteld, loopt u het risico dat u plotseling het recht op een WW-uitkering verliest, een flinke transitievergoeding misloopt of op een andere manier in uw ‘vingers snijdt’. Juridische hulp is dan ook niet alleen nodig bij een conflict, maar ook om te controleren of alles op de juiste manier beschreven is. Ook werkgevers kunnen (per ongeluk) fouten maken. Het is dan ook zeker geen overbodige luxe om een specialist in te schakelen.

 

Wanneer nooit akkoord gaan met ontslag?

Alhoewel we spreken van een ontslag met wederzijds goedvinden, wordt de werknemer doorgaans in deze positie gedrukt en heeft deze hier weinig bij in te brengen. Juridisch adviseurs zien maar al te vaak dat werknemers door hoge emoties en stress gauw het document tekenen en verder niet over de gevolgen nadenken. Daarom is het belangrijk om nooit zomaar een beëindigingsovereenkomst te ondertekenen en eerst met een specialist in gesprek te gaan. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld altijd af te raden om met een ontslag akkoord te gaan. Deze zetten wij hieronder nog een keer voor u op een rijtje:

  • Wanneer u ziek bent is het bijna nooit verstandig om met een ontslag met wederzijds goedvinden akkoord te gaan. Zo loopt u immers een WW-uitkering mis, terwijl u ook nog gewoon van een salaris had kunnen genieten. Uw werkgever mag u in de eerste twee jaar van uw ziekteproces niet ontslaan. In die periode behoudt u altijd uw recht op salaris.
  • Bent u verwijtbaar werkloos geworden? Dan heeft u geen recht meer op een WW-uitkering. Als de werkgever het door middel van een beëindigingsovereenkomst wilt oplossen, is het belangrijk om het recht op een WW-uitkering te benoemen.

Komt u er niet uit of heeft u pas een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Schakel dan direct een juridisch specialist in. Zo weet u zeker dat alles klopt, alvorens u een handtekening zet.